Fasolka szparagowa jest obfitym źródłem białka, dlatego należy ją regularnie spożywać. Aby zimą nie było z tym problemu, zaopatrz się w sałatkę z zielonej fasoli. Można go podawać na ciepło lub na zimno, doprawiać posiekaną cebulą i ziołami.
Składniki
- fasolka szparagowa - 1,5 kg
- papryka - 400 g
- marchew - 400 g
- Olej roślinny - 60 ml
- ocet - 80 ml
- czarny pieprz - 3 groszek
- cukier - 2 art.
- sól - 1 art.
- woda - 500 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj zieloną fasolkę, marchewkę i obraną paprykę.
Zagotuj wodę, dodaj masło, cukier, sól i czarny pieprz.
Dodaj warzywa i gotuj przez 5 minut.
Warzywa wyłowić łyżką cedzakową i włożyć do słoików.
Zagotuj pozostałą marynatę, wymieszaj z octem i wlej do słoików.
Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć grubym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy