suszone pomidory z czosnkiem w piekarniku na zimę
Suszone pomidory z czosnkiem-pyszne przygotowanie na zimę! I chociaż proces suszenia nie jest szybki, wynik przekroczy wszystkie Twoje oczekiwania. Podawaj suszone pomidory na talerzu serowym, dodawaj do sałatek i pikantnych zapiekanek lub używaj do pieczenia chleba.
Składniki
- pomidory - 2 kg
- czosnek - 1 Głowa
- oliwa z oliwek - 400 ml
- włoskie zioła - 1,5 art.
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pomidory i pokrój na połówki. W przypadku tego rodzaju półfabrykatów radzę wziąć dojrzałe, mięsiste, ale mało soczyste pomidory. "Krem" będzie idealny.
Za pomocą łyżeczki usuń miąższ z nasionami z połówek pomidorów (można go użyć do innych potraw, takich jak sos do zupy).
Obierz czosnek, pokrój goździki na cienkie plasterki.
Umieść plasterek czosnku w każdej połówce pomidora.
Przygotowane pomidory ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia i lekko posolić. Staraj się, aby kilka kryształków soli spadło na każdą połowę pomidora.
Posyp pomidory przyprawami (ja używam włoskiej mieszanki ziół).
Umieść blachę do pieczenia z półfabrykatem na średnim poziomie piekarnika i ustaw poziom ciepła na 90-100°C. pomidory należy suszyć przez 4-6 godzin przy uchylonych drzwiach piekarnika. Pomidory będą gotowe, gdy cała wilgoć z nich wyparuje. W takim przypadku pomidory powinny pozostać plastikowe.
Gotowe suszone pomidory lekko ostudzić i mocno ubijając włożyć do wcześniej wysterylizowanych małych słoików. Napełnij półfabrykat w słoikach oliwą z oliwek i szczelnie zamknij. Suszone pomidory z czosnkiem są doskonale przechowywane w lodówce do sześciu miesięcy.