Z jednej strony kalafior jest bardzo smaczny i zdrowy. Z drugiej strony w czystej postaci może być świeży, szczególnie jak na gotową przekąskę. Dlatego kiedyś próbowałem marynować go na zimę w adjika i od tego czasu ciągle powtarzam ten przepis.
Składniki
- kalafior - 3 kg
- pomidory - 1.5 kg
- papryka - 1 kg
- pietruszka - 200 g
- czosnek - 2 głowice
- ostra czerwona papryka - 2 kawałki
- Olej roślinny - 200 ml
- ocet - 100 ml
- cukier - 4 art.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozłóż kalafior na różyczki i gotuj przez 5 minut we wrzącej wodzie.
Przełóż resztę warzyw, czosnku i ziół przez maszynę do mięsa.
Połącz wszystkie składniki w jednym rondlu i zagotuj.
Gotuj kalafior w adjik przez 15 minut na małym ogniu i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy