Jeśli wolisz bardziej pikantne półfabrykaty z pieprzem, spróbuj takich marynat. Ostra papryka nadaje im bardzo przyjemne nuty smakowe. A jednocześnie powiem ci, co zrobić, aby były tak chrupiące jak w sklepie.
Składniki
- ogórki - 1.2 kg
- czosnek - 4 ząbki
- ostra czerwona papryka - 1 rzecz
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 art.
- woda - 700 ml
- sól - 1 art.
- cukier - 2 art.
- ocet - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Moczyć ogórki przez kilka godzin w zimnej wodzie.
Ułóż je w wysterylizowanych słoikach z czosnkiem, ostrą papryką, zwykłą papryką i przyprawami do smaku.
Zalej wrzącą wodą i pozostaw na 20 minut pod pokrywkami. Spuść tę wodę.
Zagotuj czystą wodę z cukrem, solą i octem.
Zalej ogórki marynatą i zwiń na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy