dżem agrestowy bez sterylizacji

45 min
5 puszek po 350 ml
Dżem agrestowy bez sterylizacji
Elenglush, stock.adobe.com
0

Pyszny i aromatyczny dżem agrestowy możesz przygotować według tego prostego przepisu. Technologia gotowania nie wymaga specjalnych umiejętności: nie ma wyczerpujących naparów i dodatkowej sterylizacji. Poradzi sobie nawet początkująca gospodyni!

Składniki

  • agrest - 2 kg
  • cukier - 2 kg
  • woda - 100 ml
  • kwas cytrynowy - 1/2 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Na patelni połącz 1 kg cukru i 100 ml wody, podgrzej zawartość na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści i gotuj syrop, mieszając, przez 10 minut.

Agrest opłucz, usuń ogony i umieść w garnku z wrzącym syropem. Delikatnie wymieszaj, zdejmij patelnię z ognia i pozostaw na 8-10 godzin w temperaturze pokojowej.

Następnie ponownie postaw rondel z dżemem na ogniu, zagotuj, dodaj 1 kg cukru i na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając i usuwając piankę, gotuj przez 30 minut.

Wprowadź kwas cytrynowy, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.

Wlej dżem agrestowy do wstępnie wysterylizowanych małych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony dżem można przechowywać w zaciemnionym miejscu w temperaturze pokojowej.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy