Pyszny i aromatyczny dżem agrestowy możesz przygotować według tego prostego przepisu. Technologia gotowania nie wymaga specjalnych umiejętności: nie ma wyczerpujących naparów i dodatkowej sterylizacji. Poradzi sobie nawet początkująca gospodyni!
Składniki
- agrest - 2 kg
- cukier - 2 kg
- woda - 100 ml
- kwas cytrynowy - 1/2 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Na patelni połącz 1 kg cukru i 100 ml wody, podgrzej zawartość na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści i gotuj syrop, mieszając, przez 10 minut.
Agrest opłucz, usuń ogony i umieść w garnku z wrzącym syropem. Delikatnie wymieszaj, zdejmij patelnię z ognia i pozostaw na 8-10 godzin w temperaturze pokojowej.
Następnie ponownie postaw rondel z dżemem na ogniu, zagotuj, dodaj 1 kg cukru i na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając i usuwając piankę, gotuj przez 30 minut.
Wprowadź kwas cytrynowy, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
Wlej dżem agrestowy do wstępnie wysterylizowanych małych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony dżem można przechowywać w zaciemnionym miejscu w temperaturze pokojowej.