marynowana zielona fasola na zimę w słoikach
Zimą używam marynowanej zielonej fasoli nie tylko jako przystawki, ale dodaję ją do różnych sałatek i dań głównych. Dobrze jest dodać taką fasolę do gulaszu warzywnego i upiec z mięsem. Przedmiot jest smaczny i bardzo chrupiący. Dzielę się przepisem.
Składniki
- fasolka szparagowa - 2 kg
- Goździk - do smaku
- czarny pieprz (groszek) – do smaku
- woda - 3 L (+do blanszowania)
- ocet (9%) – 50 ml
- sól - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Spłucz strąki fasoli, odetnij ogony. Jeśli strąki są zbyt długie, pokrój je na 2-3 części.
Umieść przygotowaną fasolę w wcześniej wysterylizowanych słoikach.
Zagotuj wodę i zalej fasolę w słoikach wrzącą wodą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw do podgrzania na 20 minut. Następnie spuść wodę i powtórz procedurę ponownie z nową wrzącą wodą.
W razie potrzeby dodaj do słoików groszek czarnego pieprzu i goździki.
Z 3 litrów wody i soli ugotuj solankę.
Wlej fasolę w słoikach do góry wrzącą solanką, dodaj ocet.
Zwiń słoiki z półfabrykatem, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzoną zieloną fasolkę przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.