Pomidory w soku pomidorowym to uniwersalny preparat na zimę. Całe pomidory ze słoika to świetna przekąska na stole, a sok pomidorowy nadaje się do różnych sosów lub sosów. Spróbuj gotować-jest szybki i ekonomiczny!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pomidory. Przepuść duże soczyste owoce przez sokowirówkę, pozostaw małe w całości.
Włóż sok pomidorowy do ognia, zagotuj, dodaj sól i cukier.
Wstępnie wysterylizowane słoiki napełnij szczelnie małymi pomidorami, włóż liść laurowy, kolendrę i goździki.
Zagotuj wodę. Zalej pomidory w słoikach wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i pozostaw na 25-30 minut.
Następnie spuść płyn ze słoików i napełnij słoiki do góry wrzącym sokiem pomidorowym.
Zwiń słoiki z półfabrykatem, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Przechowuj pomidory w puszkach w soku pomidorowym w chłodnym, ciemnym miejscu.