Nie lubisz pieczonej dyni i płatków dyniowych? Radzę spróbować soku z dyni. Jasny napój warzywny ma potwierdzający życie Kolor, niezwykły smak i niesie ze sobą ogromne korzyści. Jeśli dodasz pomarańczę do kompozycji, sok nabierze przyjemnych cytrusowych nut.
Składniki
- Dynia (Waga netto) – 600 g
- cukier - 600 g
- woda - 800 g
- pomarańcza - 2 szt.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz dynię i nasiona, pokrój miąższ na małe kawałki.
Pomarańcze dobrze opłucz, oparz wrzącą wodą, a następnie usuń skórkę.
Umieść kawałki dyni w rondlu, wyślij tam skórkę pomarańczy, wymieszaj, zalej wodą i gotuj na małym ogniu, aż dynia będzie miękka (15-20 minut po ugotowaniu).
Pomarańcze, z których usunięto skórkę, obierz, podziel na plasterki i ubij blenderem - powinien być sok pomarańczowy z miąższem.
Gdy dynia będzie gotowa, zmiksuj ją blenderem, aż będzie gładka.
Następnie dodaj cukier i sok pomarańczowy, wymieszaj i ponownie zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i mieszając gotuj sok przez kolejne 5-7 minut.
Wlej wrzący sok z dyni do wcześniej wysterylizowanych małych słoików lub butelek, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami i ostudź w temperaturze pokojowej. Schłodzony sok przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.