sok z dyni z pomarańczą na zimę

50 min
4 puszki po 0,5 l
Sok z dyni z pomarańczą na zimę
ronedya, stock.adobe.com
0

Nie lubisz pieczonej dyni i płatków dyniowych? Radzę spróbować soku z dyni. Jasny napój warzywny ma potwierdzający życie Kolor, niezwykły smak i niesie ze sobą ogromne korzyści. Jeśli dodasz pomarańczę do kompozycji, sok nabierze przyjemnych cytrusowych nut.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz dynię i nasiona, pokrój miąższ na małe kawałki.

Pomarańcze dobrze opłucz, oparz wrzącą wodą, a następnie usuń skórkę.

Umieść kawałki dyni w rondlu, wyślij tam skórkę pomarańczy, wymieszaj, zalej wodą i gotuj na małym ogniu, aż dynia będzie miękka (15-20 minut po ugotowaniu).

Pomarańcze, z których usunięto skórkę, obierz, podziel na plasterki i ubij blenderem - powinien być sok pomarańczowy z miąższem.

Gdy dynia będzie gotowa, zmiksuj ją blenderem, aż będzie gładka.

Następnie dodaj cukier i sok pomarańczowy, wymieszaj i ponownie zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i mieszając gotuj sok przez kolejne 5-7 minut.

Wlej wrzący sok z dyni do wcześniej wysterylizowanych małych słoików lub butelek, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami i ostudź w temperaturze pokojowej. Schłodzony sok przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy