dżem galaretowaty-pięć minut czarnej porzeczki
Dżem galaretowaty z czarnej porzeczki to ulubiony przysmak słodyczy. Gotowane w środku lata, zimą dżem będzie pysznym nadzieniem do wypieków. A jeśli włożysz łyżkę galaretki do herbaty, otrzymamy aromatyczny napój witaminowy. Złap przepis w skarbonce!
Składniki
- czarna porzeczka - 1 kg
- cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj porzeczki, pozbądź się liści i ogonów, opłucz w zimnej wodzie i wrzuć do durszlaka.
Umieść porzeczki w misce do gotowania i przykryj cukrem, wymieszaj.
Po uformowaniu niewielkiej ilości soku przepuść masę jagodową przez maszynę do mięsa. Umieść miskę z półfabrykatem w lodówce na kilka godzin, najlepiej na noc.
Następnie umieść miskę z porzeczkami na ogniu, ciągle mieszając, zagotuj, Usuń powstałą pianę i gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut.
Wlej wrzący dżem porzeczkowy do sterylnych gorących słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Schłodzony dżem przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.