Ta przekąska będzie wymagała pracy, ale wyniki będą pyszne! Papryka nadziewana warzywami jest wstępnie fermentowana, a następnie sterylizowana. Puste przestrzenie, które tworzą się w słoikach, można wypełnić małymi warzywami.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj kapustę, zetrzyj marchewki.
Warzywa wymieszaj i lekko rozgnieć rękami.
Papryka przygotuj: odetnij górę łodygą, usuń rdzeń nasionami.
Faszeruj paprykę przygotowanymi warzywami i włóż do emaliowanej patelni o odpowiedniej wielkości.
Zagotuj wodę, dodaj przyprawy, cukier i sól.
Wlej wrzącą marynatę na pieprz, przykryj i ustaw ucisk. Przez dwa dni obrabiany przedmiot powinien stać w ciemnym, chłodnym miejscu.
Delikatnie przenieś faszerowaną paprykę do słoików i napełnij pozostałą cieczą do góry.
Sterylizuj przez 15 minut, dodaj ocet i zwiń.