sałatki 22.01.2022

tajska sałatka z funchozą, krewetkami, shiitake i mięsem mielonym

30 min
5 porcji
Tajska sałatka z funchozą, krewetkami, shiitake i mięsem mielonym
norikko, stock.adobe.com
0

Zorganizujmy dziś imprezę w stylu tajskim! Udekorujemy Dom egzotycznymi kwiatami, a na stole podamy niesamowitą sałatkę z funchozą. Nie martw się, to wcale nie jest trudne! Dosłownie pół godziny i oryginalne danie jest gotowe.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umieść Funchozę na patelni, zalej wrzącą wodą i przykryj na 5 minut.

Wrzuć do durszlaka i dokładnie spłucz zimną wodą.

Smaż mieloną wieprzowinę do miękkości na oleju roślinnym.

Ostra papryka obierz nasiona, opłucz i drobno posiekaj.

Moczyć Shiitake przez 2 godziny.

Opłucz i smaż na osobnej patelni przez 8-10 minut.

Krewetki opłucz wrzącą wodą, ostudź i obierz.

Obierz fioletową cebulę, posiekaj.

Połącz Funchoza, mięso mielone, krewetki, ostrą paprykę, cebulę i shiitake.

Osobno wymieszaj ocet ryżowy, mielony imbir i sól.

Wlej sos do sałatki, dodaj prażone orzeszki ziemne i wymieszaj. Przed podaniem nalegaj na pół godziny w lodówce.

Sałatkę można ozdobić kwiatami, ziołami, plasterkami cytryny lub limonki.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy