tajska sałatka z funchozą, krewetkami, shiitake i mięsem mielonym
Zorganizujmy dziś imprezę w stylu tajskim! Udekorujemy Dom egzotycznymi kwiatami, a na stole podamy niesamowitą sałatkę z funchozą. Nie martw się, to wcale nie jest trudne! Dosłownie pół godziny i oryginalne danie jest gotowe.
Składniki
- Funchoza - 200 g
- mielona wieprzowina - 100 g
- Shiitake (suche) – 50 g
- krewetki (schłodzone) – 150 g
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- orzeszki ziemne (pieczony) – garść
- Olej roślinny - 2 art.
- ocet ryżowy - 2 art.
- mielony imbir - do smaku
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść Funchozę na patelni, zalej wrzącą wodą i przykryj na 5 minut.
Wrzuć do durszlaka i dokładnie spłucz zimną wodą.
Smaż mieloną wieprzowinę do miękkości na oleju roślinnym.
Ostra papryka obierz nasiona, opłucz i drobno posiekaj.
Moczyć Shiitake przez 2 godziny.
Opłucz i smaż na osobnej patelni przez 8-10 minut.
Krewetki opłucz wrzącą wodą, ostudź i obierz.
Obierz fioletową cebulę, posiekaj.
Połącz Funchoza, mięso mielone, krewetki, ostrą paprykę, cebulę i shiitake.
Osobno wymieszaj ocet ryżowy, mielony imbir i sól.
Wlej sos do sałatki, dodaj prażone orzeszki ziemne i wymieszaj. Przed podaniem nalegaj na pół godziny w lodówce.
Sałatkę można ozdobić kwiatami, ziołami, plasterkami cytryny lub limonki.