Kiedy natknę się na świeże szparagi w sklepie, zdecydowanie je kupuję. Po pierwsze, jest to bardzo przydatny składnik, a po drugie, potrawy z nim są po prostu arcydziełem. Dzisiaj podzielę się przepisem na bardzo prostą i pyszną sałatkę.
Składniki
- filet z kurczaka - 350 g
- szparagi - 200 g
- pomidory - 200 g
- Mieszanka sałatek - 200 g
- oliwki (bez pestek) – garść
- Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- sok z cytryny - 2 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filet z kurczaka opłucz, osusz i pokrój na małe kawałki.
Rozgrzej olej roślinny na patelni i smaż filety do miękkości.
Połóż mięso na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju.
Opłucz szparagi, odetnij szorstkie dolne części.
Pokrój pomidory na małe kawałki.
Połącz sałatkę, pieczone filety, pomidory, oliwki i szparagi.
Dodaj sól, mielony pieprz, sok z cytryny, oliwę z oliwek i wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy