Do tej sałatki radzę wziąć soczewicę w puszce. Jest nieco delikatniejszy i bardziej pikantny niż gotowany, więc dobrze uzupełnia słodką pieczoną dynię. Ale kolor i odmiana soczewicy nie są już tak ważne.
Składniki
- soczewica (puszka) – 250 g
- Dynia - 300 g
- szpinak - 1 pęczek
- suszone pomidory - 100 g
- ostra czerwona papryka - 2 szczypta
- sól - 2 szczypta
- Mieszanka groszku pieprzowego (mielona) – 2 szczypta
- oregano - 1 CZ. l.
- oliwa z oliwek - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój dynię w plastry, skrop oliwą z oliwek i posyp wszystkimi przyprawami.
Piecz przez 30 minut w 290 stopniach.
Ułóż dynię na liściach szpinaku, dodaj suszone pomidory i soczewicę.
W razie potrzeby posyp sałatkę ziołami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy