desery 22.01.2022

suflet z dyni

50 min
3 porcje
Suflet z dyni
Andrey Cherkasov, stock.adobe.com
0

Najdelikatniejsze suflety z jakiegoś powodu nie są zbyt popularne w naszym regionie. Naprawdę chcę naprawić tę niesprawiedliwość, więc dzielę się moim ulubionym jesiennym przepisem. Polecam wybrać słodką pachnącą dynię – a sukces jest gwarantowany!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obraną dynię pokrój w kostkę i gotuj w wodzie bez soli przez około 7 minut.

Oddziel żółtka od białek i zetrzyj żółtka cukrem.

Wlej białka do czystego, suchego naczynia i ubij mikserem, aż uzyska puszystą pianę. Od tego zależy, jak bardzo suflet się powiedzie.

Wrzuć dynię do durszlaka i zmiksuj blenderem, aż będzie gładka i gładka.

Dodaj żółtka i mąkę do puree z dyni i delikatnie wymieszaj. Zamiast mąki możesz wziąć semolinę.

W kilku krokach powoli wlej piankę białkową i powoli mieszaj masę w kółko, aby pozostała przewiewna.

Posmaruj foremki masłem i wlej suflet do góry. Piec przez pół godziny w 190 stopniach.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy