Najdelikatniejsze suflety z jakiegoś powodu nie są zbyt popularne w naszym regionie. Naprawdę chcę naprawić tę niesprawiedliwość, więc dzielę się moim ulubionym jesiennym przepisem. Polecam wybrać słodką pachnącą dynię – a sukces jest gwarantowany!
Składniki
- Dynia - 200 g
- cukier - 1 art.
- jaja kurze - 2 kawałki
- mąka - 2 art.
- masło - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obraną dynię pokrój w kostkę i gotuj w wodzie bez soli przez około 7 minut.
Oddziel żółtka od białek i zetrzyj żółtka cukrem.
Wlej białka do czystego, suchego naczynia i ubij mikserem, aż uzyska puszystą pianę. Od tego zależy, jak bardzo suflet się powiedzie.
Wrzuć dynię do durszlaka i zmiksuj blenderem, aż będzie gładka i gładka.
Dodaj żółtka i mąkę do puree z dyni i delikatnie wymieszaj. Zamiast mąki możesz wziąć semolinę.
W kilku krokach powoli wlej piankę białkową i powoli mieszaj masę w kółko, aby pozostała przewiewna.
Posmaruj foremki masłem i wlej suflet do góry. Piec przez pół godziny w 190 stopniach.