Znane pianki są zawsze bardzo słodkie, więc trudno sobie wyobrazić je bez cukru. Ale gotowanie w rzeczywistości wcale nie jest trudne. Okazuje się, że jest to świetna uczta PP na herbatę, której nie zjesz za dużo. Dzielę się sprawdzonym przepisem.
Składniki
- białka jaj - 30 g
- mus jabłkowy - 160 g
- miód - 360 g
- woda - 50 ml
- agar-agar - 10 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj mus jabłkowy i 150 g miodu.
Napełnij agar wodą, pozostaw na 15 minut.
Dodaj połowę białka do puree, ubij mikserem, a następnie dodaj drugą połowę. Ubij też, aż będzie puszysty.
Dodaj pozostały miód do agaru, zagotuj i gotuj przez minutę.
Kontynuując ubijanie pianek, wlej syrop cienkim strumieniem. Ubij jeszcze kilka minut.
Ułóż pianki na pergaminie za pomocą strzykawki do ciasta i pozostaw do całkowitego zestalenia.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy