Zwykle robię to ciasto na wiosnę, kiedy można kupić pyszne truskawki. Krem może być dowolny. W tym przepisie zostanie użyte białko budyniowe. Doskonale zachowuje gęstość, dzięki czemu wygodnie jest rysować wzory. Możesz udekorować ciasto jagodami i miętą.
Składniki
- jaja kurze - 4 kawałki
- cukier - 120 g
- mąka - 110 g
- sól - 0,25 łyżeczka
- wanilina - na czubku noża
- truskawka - 250 g
- woda (hot) – 50 ml
- cukier - 50 g
- białka jaj - 3 kawałki
- woda - 100 ml
- cukier - 160 g
- kwas cytrynowy - na czubku noża
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozbij jajka do miski, oddzielając białka od żółtek.
Białka ubić solą na ostre szczyty.
W osobnej misce za pomocą czystego miksera ubij żółtka z cukrem. Masa powinna rozjaśnić się i zwiększyć objętość.
Połącz oba półfabrykaty, wanilinę i przesianą mąkę.
Wyłóż dzieloną formę papierem do pieczenia, wyłóż ciasto i piecz przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Przełóż truskawki przez sokowirówkę. W razie potrzeby przecedzić dalej przez gazę.
Dodaj cukier, wodę i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Schłodzić powstałą masę i wlać do formy o odpowiednim kształcie i rozmiarze.
Na głębokiej patelni połącz cukier i wodę. Gotuj syrop przez 2-4 minuty.
Ciągle ubijając trzepaczką, dodaj kwas cytrynowy i wlej cienkim strumieniem lekko ubite białka.
Zdejmij z ognia i kontynuuj ubijanie, aż osiągną ostre szczyty.
Pokrój biszkopt na trzy identyczne ciasta.
Namoczyć każde ciasto z jednej strony syropem truskawkowym. Aby to zrobić, rozłóż obrabiany przedmiot na 5-10 sekund w formie impregnowanej truskawką.
Złóż ciasto, układając ciastka impregnowane do góry i smarując kremem.
Na wierzch posmaruj również ciasto kremem.