desery 08.02.2022

biszkopt z impregnacją truskawkową i kremem białkowym

1 godz. 15 min.
12 porcji
Ciasto biszkoptowe z impregnacją truskawkową i kremem białkowym
nata_vkusidey, stock.adobe.com
0

Zwykle robię to ciasto na wiosnę, kiedy można kupić pyszne truskawki. Krem może być dowolny. W tym przepisie zostanie użyte białko budyniowe. Doskonale zachowuje gęstość, dzięki czemu wygodnie jest rysować wzory. Możesz udekorować ciasto jagodami i miętą.

Składniki

na biszkopt:
do impregnacji:
do kremu:
  • białka jaj - 3 kawałki
  • woda - 100 ml
  • cukier - 160 g
  • kwas cytrynowy - na czubku noża

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozbij jajka do miski, oddzielając białka od żółtek.

Białka ubić solą na ostre szczyty.

W osobnej misce za pomocą czystego miksera ubij żółtka z cukrem. Masa powinna rozjaśnić się i zwiększyć objętość.

Połącz oba półfabrykaty, wanilinę i przesianą mąkę.

Wyłóż dzieloną formę papierem do pieczenia, wyłóż ciasto i piecz przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Przełóż truskawki przez sokowirówkę. W razie potrzeby przecedzić dalej przez gazę.

Dodaj cukier, wodę i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Schłodzić powstałą masę i wlać do formy o odpowiednim kształcie i rozmiarze.

Na głębokiej patelni połącz cukier i wodę. Gotuj syrop przez 2-4 minuty.

Ciągle ubijając trzepaczką, dodaj kwas cytrynowy i wlej cienkim strumieniem lekko ubite białka.

Zdejmij z ognia i kontynuuj ubijanie, aż osiągną ostre szczyty.

Pokrój biszkopt na trzy identyczne ciasta.

Namoczyć każde ciasto z jednej strony syropem truskawkowym. Aby to zrobić, rozłóż obrabiany przedmiot na 5-10 sekund w formie impregnowanej truskawką.

Złóż ciasto, układając ciastka impregnowane do góry i smarując kremem.

Na wierzch posmaruj również ciasto kremem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy