W tym przepisie ważne jest przestrzeganie określonego czasu i temperatury, dlatego radzę używać timera i termometru do gotowania. Te urządzenia pomogą Ci przygotować idealne karmelowe pianki. Najprawdopodobniej będziesz często przygotowywał taki deser.
Składniki
- mus jabłkowy - 80 g
- białka jaj - 160 g
- cukier - 200 g
- mus jabłkowy - 200 g
- agar-agar - 16 g
- cukier - 500 g
- kwas cytrynowy - 0,3 łyżeczka
- woda - 250 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Schłodzone białka ubij z cukrem na ostre szczyty.
Dodaj mus jabłkowy w małych partiach i wymieszaj.
Na patelni wymieszaj cukier, kwas cytrynowy i 150 ml wody. Gotuj na wolnym ogniu, aż pojawi się karmelowy kolor.
Ostudzić do 95 stopni, dodać agar, mus jabłkowy i pozostałą wodę. Gotuj wszystko razem przez 4 minuty, ciągle mieszając.
Wlej gorącą masę do przedmiotu obrabianego z ubitymi białkami, ciągle mieszając. Kontynuuj mieszanie, aż temperatura masy Marshmallow spadnie do 45 stopni.
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i skrop wodą. Użyj strzykawki do ciasta i odpowiedniej dyszy, aby osadzić pianki na powierzchni. Suszyć przez 24 godziny w temperaturze pokojowej.
Ostrożnie oddziel gotowe pianki karmelowe od papieru i połącz parami.