Ze wszystkich serników orzechowych pistacja jest moim ulubionym. Szczerze mówiąc, nie jest to najłatwiejszy przepis, ale jeśli będziesz stopniowo postępować zgodnie ze wszystkimi krokami, na pewno odniesiesz sukces. Pamiętaj tylko, aby poszukać niesolonych pistacji.
Składniki
- ciasteczka - 200 g
- masło - 100 g
- pistacje (obrane) – 100 g
- mascarpone - 250 g
- cukier - 70 g
- śmietana - 150 g
- śmietana (20%) – 100 ml
- jaja kurze - 2 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozdrobnij ciasteczka i połowę pistacji na okruchy, dodaj roztopione masło i ubij podstawę do formy.
Ubij mascarpone, śmietanę i śmietanę, dodaj pozostałe posiekane pistacje i wymieszaj.
Dodaj jajka i ponownie wszystko ubij.
Wlej masę na podstawę i włóż sernik do piekarnika.
Umieść pojemnik z wodą na dole i piecz sernik przez 50-60 minut w 160 stopniach.
Pozwól mu ostygnąć w uchylonym piekarniku.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy