Wolę gotować tiramisu Nie w postaci dużego ciasta lub bułki, ale w natychmiastowych porcjach w miseczkach. Jest to wygodniejsze i bardziej-o wiele piękniejsze, jeśli chcesz podać deser na stole. Świetna opcja dla rodziny lub na wakacje.
Składniki
- mascarpone - 500 g
- Ciasteczka Savoyardi - 16 sztuk
- jaja kurze - 4 kawałki
- cukier puder - 80 g
- Kawa (mocny) – 1 filiżanka
- Likier (opcjonalnie) – 20 ml
- kakao - 30 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oddziel żółtka i ubij biel z cukrem pudrem.
Zetrzyj mascarpone i wymieszaj z żółtkami.
Ubij białka ze szczyptą soli na puszystą pianę. Wymieszaj krem szpatułką.
Dodaj likier do kawy i wymieszaj.
Napełnij miski kremem w ćwiartce.
Zanurz Savoyardi w kawie i ułóż na wierzchu. Część ciasteczek można złamać.
Ponownie włóż krem, posyp kakao tiramisu i wstaw do lodówki na kilka godzin.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy