Innym oryginalnym sposobem na utrzymanie letniego nastroju w miesiącach zimowych są kiszone śliwki. Używam tylko świeżych i dojrzałych owoców, aby uzyskać jak najbardziej bogaty smak. Kiszone śliwki można stosować jako osobne danie lub dodawać do różnych sałatek.
Składniki
- śliwki - 2 kg
- woda - 1 L
- sól - 2 art.
- Goździk - 4 Bud
- czarny pieprz - 15 groszek
- ziele angielskie - 4 groszek
- Chili - 0.5 kawałki
- kminek - 1 CZ. l.
- Olej roślinny - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Włóż wszystkie przyprawy i Dodatki do słoika. Następnie napełnij go umytymi śliwkami.
Rozpuść sól w zimnej wodzie i zalej śliwki. Wlej łyżkę oleju.
Mocno je ubij i zamknij pokrywką.
Wyślij śliwki do fermentacji przez co najmniej kilka tygodni w zimne miejsce, takie jak Piwnica.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy