ogórki na zimę z kwasem cytrynowym

40 min
1 porcja
Ogórki na zimę z kwasem cytrynowym
Maya Kruchancova, stock.adobe.com
0

Innym świetnym sposobem na marynowanie ogórków na zimę jest kwas cytrynowy. Zastępuje ocet i faktycznie spełnia tę samą funkcję. Te ogórki są doskonale przechowywane nawet w szafie w mieszkaniu.

Składniki

do marynaty:
  • woda - 1.5 L
  • Sol - 2 art.
  • cukier - 5 art.
  • liść laurowy - 5 sztuk
  • ziele angielskie - 7 groszek

Przepis na gotowanie krok po kroku

Włóż obrany czosnek, kawałki korzenia chrzanu, chili i parasole koperkowe do słoika.

Ogórki moczyć w zimnej wodzie przez 3-4 godziny i szczelnie ułożyć na wierzchu.

Zagotuj wodę ze wszystkimi składnikami marynaty i gotuj przez 5 minut.

Zalej ogórki wrzącą wodą przez 10 minut i odcedź. Ponownie zalej wrzącą wodą przez kolejne 5 minut i ponownie odcedź.

Dodaj ziarna musztardy i kwas cytrynowy, zalej ogórki wrzącą marynatą i zwiń słoik.

Irina Kovaleva
Przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy