Innym świetnym sposobem na marynowanie ogórków na zimę jest kwas cytrynowy. Zastępuje ocet i faktycznie spełnia tę samą funkcję. Te ogórki są doskonale przechowywane nawet w szafie w mieszkaniu.
Składniki
- ogórki - 2 kg
- czosnek - 6 ząbki
- Chili - 0.5 kawałki
- korzeń chrzanu - 1 rzecz
- koperek - 3 parasolka
- nasiona gorczycy - 3 łyżeczka
- kwas cytrynowy - 1.5 łyżeczka
do marynaty:
- woda - 1.5 L
- Sol - 2 art.
- cukier - 5 art.
- liść laurowy - 5 sztuk
- ziele angielskie - 7 groszek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Włóż obrany czosnek, kawałki korzenia chrzanu, chili i parasole koperkowe do słoika.
Ogórki moczyć w zimnej wodzie przez 3-4 godziny i szczelnie ułożyć na wierzchu.
Zagotuj wodę ze wszystkimi składnikami marynaty i gotuj przez 5 minut.
Zalej ogórki wrzącą wodą przez 10 minut i odcedź. Ponownie zalej wrzącą wodą przez kolejne 5 minut i ponownie odcedź.
Dodaj ziarna musztardy i kwas cytrynowy, zalej ogórki wrzącą marynatą i zwiń słoik.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy