Jeśli lubisz serniki, ale nie potrzebujesz całego ciasta – proponuję zrobić jego mini wersję. Jeśli nie chcesz zadzierać z piekarnikiem, obejdźmy się bez pieczenia. A jeśli chcesz spróbować oryginalnego smaku, zróbmy ten sernik mandarynkowy!
Składniki
- masło - 170 g
- twaróg (5%) – 400 g
- śmietana (20%) – 400 g
- cukier puder - 130 g
- ciasteczka (piaskowy) – 400 g
- cukier waniliowy - 2 łyżeczka
- mandarynki - 4-5 sztuk
- galaretka (pomarańczowy) – 100 g
- woda - 150 ml
- żelatyna - 25 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Roztop masło, wymieszaj z pokruszonymi ciasteczkami i ubij do kokilek. Wyślij do lodówki.
Rozcieńczyć żelatynę w wodzie zgodnie z instrukcją.
Zmiksuj twaróg, śmietanę, cukier waniliowy i cukier puder za pomocą blendera.
Podgrzej żelatynę, aż się rozpuści, ostudź, wlej do masy twarogowej i wymieszaj.
Wlej masę do foremek na podstawę i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Ułóż losowo pokrojone mandarynki na wierzchu.
Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją, wlej na wierzch i wstaw do lodówki, aż stwardnieje.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy