Dzisiaj mamy w planie PP ciasto Rydzyk. Ugotujemy go z miodem, stewią, mąką ryżową i innymi przydatnymi produktami. Deser okaże się nie gorszy niż oryginał, a pod względem cech jakościowych pod wieloma względami nawet go przekroczy.
Składniki
- mąka ryżowa - 320 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- stewia - 1 łyżeczka
- miód - 4 art.
- soda spożywcza - 1 łyżeczka
- sól - na czubku noża
- żółtka - 2 kawałki
- mleko - 350 ml
- stewia - 1 art.
- skrobia kukurydziana - 1,5 łyżeczka
- wanilina - na czubku noża
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jajka lekko wstrząsnąć stewią, solą i płynnym miodem, umieścić w łaźni wodnej.
Gdy masa się nagrzewa, ubij ją mikserem na średniej prędkości.
Przenieś miskę na stół, dodaj sodę, wymieszaj i poczekaj, aż reakcja się skończy.
Dodaj mąkę w małych porcjach i wymieszaj. W rezultacie ciasto powinno być grube i elastyczne.
Podziel ciasto na 6-8 części, uformuj kulki, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Z każdego przedmiotu rozwałkuj cienkie ciasto, przenieś na wyłożoną blachę do pieczenia i piecz przez 5 minut w 180 stopniach.
Usmaż jedno ciasto większe niż zwykle, połóż na desce i rozgnieć wałkiem do ciasta.
Zetrzyj żółtka ze skrobią i wanilią.
Wlej połowę mleka i mieszaj, aż będzie gładkie.
Wymieszaj pozostałe mleko ze stewią i zagotuj na małym ogniu.
Ciągle mieszając, wlej drobny strumień obrabianego przedmiotu z żółtkami. Gotuj do pożądanej gęstości.
Zbierz ciasto PP Ryzhik, smarując ciasta schłodzoną śmietaną.
Posmaruj wierzch resztą kremu i posyp przygotowanym okruchem. Wstaw deser do lodówki na 2-3 godziny.