Przygotowanie takiego ciasta zajmuje dużo czasu. Piecze się różne ciasta, przygotowuje się praliny i krem czekoladowy. Ale ostatecznie wysiłek jest nagradzany niesamowitym wynikiem! Radzę przygotować składniki z wyprzedzeniem, a wtedy będzie łatwiej.
Składniki
- białka jaj - 2 kawałki
- śmietana (33% tłuszczu) – 3 art.
- mąka migdałowa - 1 szkło
- gorzka czekolada - 50 g
- cukier puder - 3 art.
- skrobia - 2 łyżeczka
- jaja kurze - 3 kawałki
- mąka - 100 g
- cukier - 3 art.
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 CZ. l.
- orzechy laskowe - 1 szkło
- cukier - pół szklanki
- śmietana (33% tłuszczu) – 400 ml
- czekolada - 200 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
W łaźni wodnej podgrzej śmietanę i połamaną na kawałki czekoladę
W osobnej misce połącz ubite białka, cukier puder, skrobię i mąkę migdałową.
Włóż ciasto do formy wyłożonej pergaminem i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.
Pokrój powstałe ciasto na dwie identyczne części.
Ubij jajka z cukrem, aż będą puszyste.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj.
Rozłóż formę papierem do pieczenia, wlej ciasto i piecz przez 30-35 minut w 180 stopniach.
Osusz orzechy laskowe na patelni i posiekaj w blenderze.
Rozpuść cukier na patelni, dodaj orzechy laskowe i wyłącz po 1 minucie.
Umieść powstałą masę na papierze do pieczenia i ostudź.
Karmelizowane orzechy laskowe można zmielić, dobrze ugniatając wałkiem do ciasta.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
Ubij śmietanę mikserem na wysokich obrotach.
Połącz bitą śmietanę, czekoladę i karmelizowane orzechy laskowe.
Włóż ciasto biszkoptowe do dzielonej formy, a następnie czekoladę. Posmaruj grubą warstwą praliny.
Ponownie ułóż ciasto czekoladowe na wierzchu i posmaruj pralinami. Wyślij ciasto do lodówki na 1,5 godziny.
Na małej patelni połącz cukier i kakao.
Dodaj mleko i stopione masło. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast wyłączyć.
Wyjmij ciasto z formy i polej schłodzoną polewą czekoladową.