Czy wiesz, że chude ciasta mogą być bardzo różnorodne? A to chude ciasto czekoladowe jest tego wyraźnym dowodem. Proponuję ugotować go z wiśniami-Tradycyjne Połączenie win-win. Wiśnie mogą być świeże lub mrożone.
Składniki
- sok wiśniowy - 300 ml
- Olej roślinny - 100 ml
- cukier - 100 g
- mąka - 250 g
- kakao - 35 g
- proszek do pieczenia ciasta - 15 g
- sok wiśniowy - 400 ml
- Manka - 2 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- cukier waniliowy - 1 art.
- wiśnia (bez pestek) – 150 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz suche składniki ciasta, polej sokiem wiśniowym i masłem i wymieszaj.
Wlej ciasto do formy i piecz ciasto przez około 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni, aż wykałaczka wyschnie.
Niech ciasto ostygnie na ruszcie i pokrój na kilka ciast.
W przypadku kremu podgrzej sok z cukrem waniliowym do smaku.
Dodaj semolinę i gotuj, mieszając, przez 10 minut. Na koniec dodaj sok z cytryny.
Pozwól kremowi całkowicie ostygnąć pod folią i ubij mikserem, aż będzie puszysty.
Posmaruj ciasta kremem, ułóż jagody wiśni i złóż ciasto. Udekoruj do smaku.