pieczenie 22.01.2022

naleśniki z grzybami

40 min
4 porcje
Naleśniki z grzybami
zavgsg, stock.adobe.com
0

Te naleśniki z grzybami można nawet postawić na świątecznym stole! Śliczne torebki wiązane piórkiem zielonej cebuli wyglądają bardzo oryginalnie. Przepis absolutnie nie jest skomplikowany, ale pięknie jest zwijać worki naleśnikowe-będziesz musiał poćwiczyć !

Składniki

do testu:
  • mąka - 220 g
  • mleko (ciepły) – 400 ml
  • jaja kurze - 2 kawałki
  • cukier - 0,5 łyżeczka
  • sól - 0,25 łyżeczka
  • Olej roślinny (bez zapachu) – 3 art.
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jajka, sól i cukier wymieszaj i ubij trzepaczką.

Dodaj połowę mleka, 1 łyżkę oleju roślinnego i wymieszaj.

Dodaj przesianą mąkę i zagniataj masę, aż będzie gładka.

Wlej pozostałe mleko i wszystko ponownie wymieszaj.

Nasmaruj patelnię olejem i dobrze podgrzej. Wlej trochę ciasta i rozprowadź równomiernie na całej powierzchni.

Smaż naleśnik, aż będzie ugotowany z każdej strony na średnim ogniu. Powtórz kroki z pozostałym ciastem.

Pokrój grzyby i obraną cebulę.

Podsmaż cebulę z grzybami na oleju roślinnym do miękkości.

Sól, pieprz i zdejmij z ognia.

Umieść trochę nadzienia na środku naleśnika, Zbierz krawędzie akordeonem do góry i zawiąż piórkiem zielonej cebuli. Powtórz to samo z pozostałymi naleśnikami i nadzieniem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy