Te naleśniki z grzybami można nawet postawić na świątecznym stole! Śliczne torebki wiązane piórkiem zielonej cebuli wyglądają bardzo oryginalnie. Przepis absolutnie nie jest skomplikowany, ale pięknie jest zwijać worki naleśnikowe-będziesz musiał poćwiczyć !
Składniki
- mąka - 220 g
- mleko (ciepły) – 400 ml
- jaja kurze - 2 kawałki
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,25 łyżeczka
- Olej roślinny (bez zapachu) – 3 art.
- Grzyby - 250 g
- cebula - 1 rzecz
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
- szczypiorek - pół
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jajka, sól i cukier wymieszaj i ubij trzepaczką.
Dodaj połowę mleka, 1 łyżkę oleju roślinnego i wymieszaj.
Dodaj przesianą mąkę i zagniataj masę, aż będzie gładka.
Wlej pozostałe mleko i wszystko ponownie wymieszaj.
Nasmaruj patelnię olejem i dobrze podgrzej. Wlej trochę ciasta i rozprowadź równomiernie na całej powierzchni.
Smaż naleśnik, aż będzie ugotowany z każdej strony na średnim ogniu. Powtórz kroki z pozostałym ciastem.
Pokrój grzyby i obraną cebulę.
Podsmaż cebulę z grzybami na oleju roślinnym do miękkości.
Sól, pieprz i zdejmij z ognia.
Umieść trochę nadzienia na środku naleśnika, Zbierz krawędzie akordeonem do góry i zawiąż piórkiem zielonej cebuli. Powtórz to samo z pozostałymi naleśnikami i nadzieniem.