Charlotte z jabłkami w piekarniku jest gotowana w mojej rodzinie od kilku lat. Proces nie trwa tak długo, a składniki są zawsze w lodówce. Minimum wysiłku, maksimum smaku i przyjemności podczas picia herbaty.
Składniki
- mąka - 170 g
- jabłka - 500 g
- cukier - 150 g
- cukier waniliowy - 15 g
- proszek do pieczenia ciasta - 15 g
- jaja kurze - 3 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jajka wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, ubić do kilkukrotnego zwiększenia objętości.
Przesiej mąkę i dodaj proszek do pieczenia do ciasta. Dodaj porcje do jajek i ubij, aby ciasto było gładkie.
Obierz jabłka ze środka, pokrój w cienkie plasterki. Połóż pergamin na dnie naczynia do pieczenia i posmaruj olejem roślinnym. Wlej połowę ciasta, połóż część jabłek, polej drugą połowę ciasta i ułóż drugą część jabłek na wierzchu.
Piecz Charlotte w piekarniku w temperaturze 180C przez około 25-30 minut. Podczas serwowania posyp cukrem pudrem.