Klasyczne soczyście to niesamowite połączenie kruchego ciasta kruchego i najdelikatniejszego nadzienia twarogowego. I są bardzo proste w przygotowaniu - ku uciesze nawet początkujących gospodyń domowych. Taka uczta na herbatę na pewno nikogo nie pozostawi obojętnym.
Składniki
- mąka - 320 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- białka jaj - 1 rzecz
- masło - 150 g
- cukier puder - 75 g
- proszek do pieczenia ciasta - 0.5 łyżeczka
- sól - 0.5 łyżeczka
- twaróg - 300 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- śmietana - 30 g
- mąka - 45 g
- cukier - 60 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Osobno wymieszaj miękkie masło, sól i cukier puder. Ubij tę mieszaninę, dodaj jajko z białkiem i ponownie ubij.
Dodaj mąkę i szybko zagnieść gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na godzinę.
Ubij wszystkie składniki nadzienia w blenderze.
Podziel ciasto na 8-10 kawałków i zwiń w tortille.
Na każdym z nich ułóż nadzienie i złóż na pół.
Ułóż soczyście na pergaminie i posmaruj ubitym żółtkiem z mlekiem.
Piecz je w piekarniku o temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.