pieczenie 21.12.2022

Klasyczne soczyście

1 godz. 40 min.
8 porcji
Klasyczne soczyście
kasia2003, stock.adobe.com
0

Klasyczne soczyście to niesamowite połączenie kruchego ciasta kruchego i najdelikatniejszego nadzienia twarogowego. I są bardzo proste w przygotowaniu - ku uciesze nawet początkujących gospodyń domowych. Taka uczta na herbatę na pewno nikogo nie pozostawi obojętnym.

Składniki

do testu:
  • mąka - 320 g
  • jaja kurze - 1 rzecz
  • białka jaj - 1 rzecz
  • masło - 150 g
  • cukier puder - 75 g
  • proszek do pieczenia ciasta - 0.5 łyżeczka
  • sól - 0.5 łyżeczka
do nadzienia:
do smarowania:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Osobno wymieszaj miękkie masło, sól i cukier puder. Ubij tę mieszaninę, dodaj jajko z białkiem i ponownie ubij.

Dodaj mąkę i szybko zagnieść gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na godzinę.

Ubij wszystkie składniki nadzienia w blenderze.

Podziel ciasto na 8-10 kawałków i zwiń w tortille.

Na każdym z nich ułóż nadzienie i złóż na pół.

Ułóż soczyście na pergaminie i posmaruj ubitym żółtkiem z mlekiem.

Piecz je w piekarniku o temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy