Kto powiedział, że jedzenie dietetyczne jest nudne i monotonne? Aby przygotować chaczapuri bez szkody dla figury, zastąp ciasto drożdżowe twarogiem, mąką pszenną ryżową i weź niskokaloryczne rodzaje sera. Gruziński chaczapuri w wersji PP jest gotowy!
Składniki
- twaróg - 250 g
- ser Adyghe - 100 g
- mąka ryżowa - 70 g
- jaja kurze - 2 szt.
- białka jaj - 1 szt.
- sól - do smaku
- przyprawy i przyprawy - do smaku
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz 150 g twarogu, 1 białko, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
Zagnieść miękkie elastyczne ciasto, przykryć folią i wstawić do lodówki na 30 minut.
Uformuj ciasto w łódkę, nakłuj widelcem w kilku miejscach, posmaruj boki ubitym żółtkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10-15 minut.
Do nadzienia wymieszaj pozostały twaróg, grubo starty ser i 1 białko jaja. Sól do smaku, dodaj przyprawy.
Umieść nadzienie na środku półgotowanej łodzi, piecz przez kolejne 10 minut.
Wyjmij chaczapuri z piekarnika, zrób małe wgłębienie na środku nadzienia, wlej jajko i wyślij do piekarnika na kilka minut.