pieczenie 18.03.2022

pączki na drożdżach i śmietanie

1 godz. 0 min.
5 porcji
Pączki na drożdżach i śmietanie
Maryana, stock.adobe.com
0

Tego przepisu na pączki nie można nazwać dietetycznym, ale czasami można sobie pozwolić na pyszne wypieki. Śmietanka może być dowolna. Przed dodaniem koniecznie spróbuj ich smaku: nie można gotować z czerstwych lub gorzkich produktów mlecznych.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj drożdże, mleko, śmietanę, cukier i 2 łyżki mąki. Odłóż przedmiot na bok na 10-15 minut.

Przesiej mąkę do szerokiej miski, dodaj ciasto, lekko ubite jajka i sodę gaszoną sokiem z cytryny.

Posmaruj ręce olejem, zagnieść ciasto, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Ściśnij małe kawałki ciasta, uformuj pączki i ułóż na posypanej mąką desce. 10-15 minut obrabianego przedmiotu należy położyć w temperaturze pokojowej.

Smaż pączki na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy