pieczenie 22.01.2022

Pizza z krewetkami, pomidorkami koktajlowymi i rukolą

40 min
8 porcji
Pizza z krewetkami, pomidorkami koktajlowymi i rukolą
bbivirys, stock.adobe.com
0

Myślisz, że robienie pizzy z krewetkami jest trudne? Wcale nie! Najważniejsze jest prawidłowe skomponowanie i przygotowanie składników. W tym przepisie powiem ci, jak zrobić miękkie ciasto i bardzo smaczne nadzienie.

Składniki

do testu:
  • mąka - 400 g
  • jaja kurze - 1 rzecz
  • śmietana - 2 art.
  • proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
  • cukier - 0,5 łyżeczka
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • woda (ciepły) – 100 ml
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Lekko ubij jajko ze śmietaną, solą i cukrem.

Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, ciepłą wodę i zagnieść ciasto.

Schłodzone krewetki opłucz wrzącą wodą, obierz skorupki i skrop sokiem z cytryny.

Pokrój pomidory na pół, zetrzyj oba rodzaje sera na grubej tarce.

Rozwałkuj ciasto na cienkie ciasto i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Posmaruj półfabrykat sosem pomidorowym, równomiernie rozprowadź krewetki, pomidory i oba rodzaje sera. Zachowaj trochę parmezanu do podania.

Piecz przez 20 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Posyp gotową pizzę świeżą rukolą i resztkami parmezanu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy