Myślisz, że robienie pizzy z krewetkami jest trudne? Wcale nie! Najważniejsze jest prawidłowe skomponowanie i przygotowanie składników. W tym przepisie powiem ci, jak zrobić miękkie ciasto i bardzo smaczne nadzienie.
Składniki
- mąka - 400 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- śmietana - 2 art.
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda (ciepły) – 100 ml
- krewetki (schłodzone) – 300 g
- pomidory koktajlowe - 1 gałązka
- Ser Gouda - 100 g
- parmezan - 60 g
- rukola - pół
- sok z cytryny - 1 art.
- sos pomidorowy - 4 art.
- woda (wrząca woda) – 2 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Lekko ubij jajko ze śmietaną, solą i cukrem.
Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, ciepłą wodę i zagnieść ciasto.
Schłodzone krewetki opłucz wrzącą wodą, obierz skorupki i skrop sokiem z cytryny.
Pokrój pomidory na pół, zetrzyj oba rodzaje sera na grubej tarce.
Rozwałkuj ciasto na cienkie ciasto i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmaruj półfabrykat sosem pomidorowym, równomiernie rozprowadź krewetki, pomidory i oba rodzaje sera. Zachowaj trochę parmezanu do podania.
Piecz przez 20 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Posyp gotową pizzę świeżą rukolą i resztkami parmezanu.