Pachnące ciasteczka cytrynowe mogą i nie wyglądają zbyt pretensjonalnie, ale w pełni opłaca się ich niesamowitym smakiem. Nawiasem mówiąc, to ciasto pozwala Ci pokroić dowolne formy, tylko romby i kwadraty szybciej i wygodniej.
Składniki
- mąka - 100 g
- twaróg - 100 g
- cytryna - 1 rzecz
- cukier - 50 g
- masło - 50 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij twarożek z jajkiem i cukrem blenderem.
Dodaj stopione masło i skórkę z cytryny, wymieszaj.
Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto, rozwałkować i pokroić.
Ułóż ciasteczka na pergaminie i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy