Takie domowe babeczki są przygotowywane wielokrotnie łatwiej niż na pierwszy rzut oka. To idealne wypieki dla początkujących, którzy nie mają jeszcze skomplikowanych ciast i herbatników. Po prostu nie można tego pomylić, więc wszystko na pewno się ułoży!
Składniki
- kefir - 250 ml
- mąka - 250 g
- cukier - 200 g
- proszek do pieczenia ciasta - 2 łyżeczka
- jaja kurze - 1 rzecz
- sól - 1 szczypta
- Olej roślinny - 100 ml
- ekstrakt waniliowy - 2-3 krople
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę i wszystkie suche składniki.
Ubij kefir z jajkiem i olejem roślinnym, aż będzie gładki. Dodaj ekstrakt waniliowy.
Stopniowo łącz obie masy, wymieszaj ciasto i włóż do foremek na 2/3.
Piecz babeczki w piekarniku przez około 20-25 minut w 180 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy