Na pewno widziałeś, a może nawet zamówiłeś zamkniętą pizzę. Apetyczne danie we Włoszech nazywa się "calzone". W rzeczywistości jest to zamknięte ciasto i można je łatwo przygotować samodzielnie w domu. Wszystkie proporcje i zalecenia już na Ciebie czekają!
Składniki
- mąka - 500 g
- suche drożdże (szybko działające) – 2 łyżeczka
- proszek do pieczenia ciasta - 1 art.
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda (ciepły) – 200 ml
- oliwa z oliwek - 3 art.
- Mozzarella - 150 g
- pieczarki - 100 g
- czosnek - 2 ząbki
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- masło - 30 G
- masło - 60 g
- mąka - 2 art.
- śmietana - 150 ml
- gałka muszkatołowa (mielony) – do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, drożdże, proszek do pieczenia ciasta, cukier, sól i ciepłą wodę.
Posmaruj ręce oliwą z oliwek, zagnieść ciasto. Przykryj folią spożywczą i pozostaw na 15 minut w ciepłym miejscu.
Pokrój pieczarki, obraną cebulę i czosnek.
Roztop masło, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj pieczarki, czosnek i kontynuuj gotowanie przez 7 minut na średnim ogniu. Nadmiar płynu powinien odparować, a grzyby lekko się zrumienią.
Na małej patelni roztop masło, dodaj mąkę i gotuj przez 1,5 minuty, ciągle mieszając.
Dodaj ciepłą śmietanę, gałkę muszkatołową i sól. Podgrzej sos na małym ogniu przez 2 minuty i wyłącz.
Podziel ciasto na pół. Rozwałkuj każdy kawałek na ciasto o średnicy formy.
Umieść pierwsze ciasto w wysmarowanej tłuszczem formie.
Posmaruj przygotowanym sosem, ułóż smaż i mozzarellę.
Przykryj drugim ciastem i mocno przyklej krawędzie na całym obwodzie.
Posmaruj pizzę resztkami masła i włóż do nagrzanego piekarnika na 20 minut.