Mimo że ciasto jest przygotowywane na świeżych drożdżach, przepis mile zaskakuje prostotą. Potrzeba trochę mleka i twarogu, ale muszą być tłuste. W przypadku takich przepisów zawsze staram się kupować produkty mleczne z farmy.
Składniki
- mąka - 600 g
- świeże drożdże - 15 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- twaróg (pogrubiony) – 150 g
- mleko (ciepły) – 150 ml
- cukier - 100 g
- sól - na czubku noża
- Olej roślinny (bez zapachu) – 500 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
W ciepłym mleku rozpuść drożdże i cukier.
Dodaj 2 łyżki. l. mąka, wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu na 10 minut.
Wymieszaj przesianą mąkę, ciasto, jajko, sól i twarożek przetarty przez sito.
Zagnieść ciasto, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Ciasto lekko zgnieść, uformować w małe kulki tej samej wielkości i ułożyć na posypanej mąką desce. Puste miejsca powinny leżeć przez 15-20 minut.
Smaż pączki na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy