pieczenie 16.03.2022

pączki drożdżowe z twarogiem

1 godz. 0 min.
5 porcji
Pączki drożdżowe z twarogiem
Liudmyla, stock.adobe.com
0

Mimo że ciasto jest przygotowywane na świeżych drożdżach, przepis mile zaskakuje prostotą. Potrzeba trochę mleka i twarogu, ale muszą być tłuste. W przypadku takich przepisów zawsze staram się kupować produkty mleczne z farmy.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

W ciepłym mleku rozpuść drożdże i cukier.

Dodaj 2 łyżki. l. mąka, wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu na 10 minut.

Wymieszaj przesianą mąkę, ciasto, jajko, sól i twarożek przetarty przez sito.

Zagnieść ciasto, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Ciasto lekko zgnieść, uformować w małe kulki tej samej wielkości i ułożyć na posypanej mąką desce. Puste miejsca powinny leżeć przez 15-20 minut.

Smaż pączki na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy