pieczenie 14.02.2022

placki z soczewicy bez mąki i jajek

25 min
5 porcji
Naleśniki z soczewicy bez mąki i jajek
olepeshkina, stock.adobe.com
0

Lubisz dania wegetariańskie, jesteś na diecie lub po prostu lubisz soczewicę? Na pewno musisz wypróbować ten przepis. Naleśniki są przygotowywane z czerwonej soczewicy. Daje piękny kolor i szybciej się moczy.

Składniki

  • czerwona soczewica - 400 g
  • pomidory (średnie) – 3 kawałki
  • czosnek - 2 ząbki
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • Olej roślinny (do smażenia) – 4 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz soczewicę i zalej zimną wodą przez 10-12 godzin.

Odcedź, ponownie opłucz soczewicę i zmiel w blenderze na puree.

Obierz pomidory i zmiel je również w blenderze.

Połącz oba półfabrykaty, dodaj sól, mielony pieprz i czosnek przepuszczony przez prasę.

Rozgrzej olej na patelni, wyłóż łyżką małe wyspy ciasta i smaż przez 5 minut z każdej strony.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy