Lubisz dania wegetariańskie, jesteś na diecie lub po prostu lubisz soczewicę? Na pewno musisz wypróbować ten przepis. Naleśniki są przygotowywane z czerwonej soczewicy. Daje piękny kolor i szybciej się moczy.
Składniki
- czerwona soczewica - 400 g
- pomidory (średnie) – 3 kawałki
- czosnek - 2 ząbki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- Olej roślinny (do smażenia) – 4 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz soczewicę i zalej zimną wodą przez 10-12 godzin.
Odcedź, ponownie opłucz soczewicę i zmiel w blenderze na puree.
Obierz pomidory i zmiel je również w blenderze.
Połącz oba półfabrykaty, dodaj sól, mielony pieprz i czosnek przepuszczony przez prasę.
Rozgrzej olej na patelni, wyłóż łyżką małe wyspy ciasta i smaż przez 5 minut z każdej strony.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy