Do nadzienia ajar khachapuri można użyć dowolnego sera, a lepiej-kilku rodzajów jednocześnie. Dla odmiany Złap przepis z twarogiem. Radzę wybrać domowy i wystarczająco tłusty – będzie delikatniejszy i smaczniejszy.
Składniki
do testu:
- mąka - 500 g
- mleko - 125 ml
- woda - 125 ml
- suche drożdże - 1 łyżeczka
- cukier - 0.5 łyżeczka
- sól - 0.5 łyżeczka
- Olej roślinny - 1 art.
do nadzienia:
- masło - 50 g
- woda - 75 ml
- twaróg - 350 g
- Suluguni - 150 g
- żółtka - 4 kawałki
- kolendra - 4 gałązki
- pietruszka - 4 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozpuść drożdże, cukier i sól w ciepłym mleku.
Po 10 minutach dodaj wodę i olej. Dodaj mąkę i dokładnie zagnieść ciasto.
Podziel ciasto na 4 części i pozostaw na godzinę w cieple.
Rozwałkuj tortille i wsuń krawędzie w łódki.
Wymieszaj starty suluguni, twaróg i wodę, aż będzie prawie gładka. Dodaj zielenie.
Włóż nadzienie do łodzi i pozostaw na kolejne 15 minut.
Piec suluguni przez 15-20 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni.
W gorącym serze dodaj żółtko i kawałek masła.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy