pieczenie 08.07.2022

Ajar chaczapuri z twarogiem

2 godz. 0 min.
4 porcje
Adżarski chaczapuri z twarogiem
smspsy, stock.adobe.com
0

Do nadzienia ajar khachapuri można użyć dowolnego sera, a lepiej-kilku rodzajów jednocześnie. Dla odmiany Złap przepis z twarogiem. Radzę wybrać domowy i wystarczająco tłusty – będzie delikatniejszy i smaczniejszy.

Składniki

do testu:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozpuść drożdże, cukier i sól w ciepłym mleku.

Po 10 minutach dodaj wodę i olej. Dodaj mąkę i dokładnie zagnieść ciasto.

Podziel ciasto na 4 części i pozostaw na godzinę w cieple.

Rozwałkuj tortille i wsuń krawędzie w łódki.

Wymieszaj starty suluguni, twaróg i wodę, aż będzie prawie gładka. Dodaj zielenie.

Włóż nadzienie do łodzi i pozostaw na kolejne 15 minut.

Piec suluguni przez 15-20 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni.

W gorącym serze dodaj żółtko i kawałek masła.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy