Tradycyjne naleśniki są przewiewne i miękkie. Wszystko to dzięki spulchniaczowi i specjalnej kolejności wyrabiania ciasta. Nie zapomnij też przesiać mąki. To wzbogaci go w tlen i znacznie poprawi jakość pieczenia.
Składniki
- mąka - 250 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- mleko - 250 ml
- śmietana - 1 art.
- cukier - 50 g
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- wanilina - na czubku noża
- Olej roślinny (bez zapachu) – 80 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Lekko ubij jajka z cukrem i wanilią.
Dodaj śmietanę, mleko i mieszaj, aż się połączą.
Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj.
Posmaruj patelnię olejem, podgrzej i wlej trochę ciasta na środek patelni.
Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Powtórz kroki z pozostałym ciastem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy