W weekendy często pieczę serniki z twarogiem. Ciasto gotuję na suchych drożdżach i dodaję trochę śmietany do nadzienia. Wypieki są miękkie, pachnące i bardzo piękne. Po spróbowaniu tylko małego kawałka nie można się zatrzymać.
Składniki
- mąka - 500 g
- mleko (ciepły) – 1 szkło
- suche drożdże - 1 łyżeczka
- jaja kurze - 1 rzecz
- Olej roślinny - 3 art.
- cukier - 1 art.
- sól - na czubku noża
- żółtka (do smarowania) – 1 rzecz
- twaróg - 450 g
- śmietana - 2 art.
- esencja waniliowa - 1 kropla
- cukier - 2 art.
- żółtka - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
W małej misce połącz mleko, suche drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 10 minut.
Przesiej mąkę do szerokiej miski, dodaj jajko, połowę oleju roślinnego, sól i ciasto.
Zagnieść miękkie ciasto, posypać mąką, przykryć ręcznikiem i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Przetrzyj twaróg przez sito lub zmiel w blenderze.
Dodaj śmietanę, żółtko, cukier, esencję waniliową i dobrze wymieszaj.
Ponownie wymieszaj puszyste ciasto i podziel na 12 identycznych kawałków.
Zwiń każdy kawałek w kulkę i umieść na wysmarowanej blasze do pieczenia. Przyszłe serniki będą dobrze rosły, więc zostaw między nimi 10-15 centymetrów.
Po 15 minutach w każdym serniku zrób małe wgłębienie. Aby to zrobić, zanurz spód szklanki w mące i dociśnij półfabrykat ciasta na środku.
Rozłóż nadzienie twarogowe i posmaruj żółtkiem.
Piecz serniki przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.