pieczenie 22.01.2022

serniki z twarogiem

2 godz. 20 min.
12 porcji
Serniki z twarogiem
teleginatania, stock.adobe.com
0

W weekendy często pieczę serniki z twarogiem. Ciasto gotuję na suchych drożdżach i dodaję trochę śmietany do nadzienia. Wypieki są miękkie, pachnące i bardzo piękne. Po spróbowaniu tylko małego kawałka nie można się zatrzymać.

Składniki

do testu:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

W małej misce połącz mleko, suche drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 10 minut.

Przesiej mąkę do szerokiej miski, dodaj jajko, połowę oleju roślinnego, sól i ciasto.

Zagnieść miękkie ciasto, posypać mąką, przykryć ręcznikiem i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Przetrzyj twaróg przez sito lub zmiel w blenderze.

Dodaj śmietanę, żółtko, cukier, esencję waniliową i dobrze wymieszaj.

Ponownie wymieszaj puszyste ciasto i podziel na 12 identycznych kawałków.

Zwiń każdy kawałek w kulkę i umieść na wysmarowanej blasze do pieczenia. Przyszłe serniki będą dobrze rosły, więc zostaw między nimi 10-15 centymetrów.

Po 15 minutach w każdym serniku zrób małe wgłębienie. Aby to zrobić, zanurz spód szklanki w mące i dociśnij półfabrykat ciasta na środku.

Rozłóż nadzienie twarogowe i posmaruj żółtkiem.

Piecz serniki przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy