Pizza Pepperoni nosi nazwę cienkich kiełbasek o tej samej nazwie. To włoska odmiana salami, tylko jeszcze ostrzejsza i bardziej pikantna niż zwykle. Tym razem proponuję nawet nie przerywać smaku warzywami lub grzybami.
Składniki
- śmietana - 100 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- oliwa z oliwek - 1 art.
- soda spożywcza - 0.5 łyżeczka
- sól - 0.5 łyżeczka
- mąka - 200 g
- sos pomidorowy - 4 art.
- salami (pepperoni) – 100 g
- Mozzarella - 100 g
- parmezan - 40 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajko solą mikserem, dodaj śmietanę i wymieszaj.
Dodaj sodę i przesianą mąkę, zagnieść ciasto i rozwałkować na cienką warstwę.
Posmaruj sosem pomidorowym i ułóż mozzarellę z plasterkami pepperoni.
Posyp wszystko parmezanem i piecz pizzę w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy