Z czym kojarzy ci się komfort w domu? Mam porządek, piękne kwiaty na parapetach i aromat świeżych wypieków. Alternatywnie możesz zrobić rogaliki z twarogiem waniliowym. Jest szybki, prosty i bardzo smaczny, ponieważ przepis wykorzystuje gotowe ciasto!
Składniki
- ciasto drożdżowe Francuskie - 500 g
- cukier puder - 1 art.
- twaróg - 300 g
- żółtka - 1 rzecz
- śmietana - 1 art.
- esencja waniliowa - 1 kropla
- cukier - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozmrozić ciasto w temperaturze pokojowej.
Zmiel twaróg w blenderze lub przełóż przez sito.
Dodaj żółtko, esencję waniliową, cukier i śmietanę. Wszystko dobrze wymieszaj.
Pokrój ciasto na Trójkąty tego samego rozmiaru.
Połóż trochę twarogu na szerokiej krawędzi każdego z nich.
Wsuń krawędzie do środka, aby nadzienie nie wyciekło. Delikatnie zwiń luźne bułki.
Ułóż przyszłe rogaliki na blasze wyłożonej pergaminem. Pamiętaj, że znacznie wzrosną.
Piec 10 minut w temperaturze 220 stopni, a następnie kolejne 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe rogaliki posyp cukrem pudrem.