pieczenie 08.07.2022

chaczapuri z pomidorami pod serem

1 godz. 0 min.
6 porcji
Chaczapuri z pomidorami pod serem
bbivirys, stock.adobe.com
0

Taki chaczapuri niejasno przypomina pizzę, ale wciąż jest zupełnie inne ciasto i ogólnie technologia gotowania jest inna. W przeciwieństwie do przepisów z wyłącznie nadzieniem serowym, pomidory sprawiają, że danie jest bardziej soczyste i nieco mniej tłuste.

Składniki

do testu:
  • matzoni - 350 ml
  • masło - 80 g
  • mąka - 450 g
  • sól - 0.5 łyżeczka
  • soda spożywcza - 0.5 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżeczka
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz matzoni, sól, sodę, cukier i stopione masło.

Dodaj przesianą mąkę, zagnieść ciasto i odstawić na 20 minut.

Podziel go na części i zwiń w tortille.

Rozłóż krążki pomidorów na każdej tortilli.

Posyp tartym serem suluguni i Adyghe.

Gotuj chaczapuri przez 20 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy