pieczenie 22.01.2022

naleśniki z pieczarkami i szpinakiem

40 min
5 porcji
Naleśniki z grzybami i szpinakiem
Brent Hofacker, stock.adobe.com
0

Z czym nie robią naleśników! Co więcej, jest tak wiele przepisów, że możesz codziennie gotować coś nowego. Proponuję uzupełnić kolekcję naleśnikami ze szpinakiem i grzybami. Ta opcja jest idealna na śniadanie, lunch i kolację!

Składniki

na naleśniki:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jajka wymieszać z solą i lekko ubić widelcem lub trzepaczką.

Wlej połowę mleka i mieszaj, aż będzie gładkie.

W małych porcjach dodaj przesianą mąkę i jeszcze raz ugniataj.

Wlej pozostałe mleko do miski, dostosowując gęstość ciasta. Wymieszaj wszystko razem.

Nasmaruj patelnię olejem i dobrze podgrzej. Wlej trochę ciasta i rozprowadź równomiernie na całej powierzchni.

Smaż naleśnik na złoty kolor z obu stron. Powtórz to samo z resztą ciasta.

Pokrój grzyby, szpinak i obraną cebulę.

Rozgrzej olej roślinny na patelni i zrumień cebulę.

Dodaj grzyby i smaż do miękkości.

Dodaj śmietanę, szpinak i kontynuuj gotowanie przez kolejne 2-3 minuty.

Sól, pieprz i zdejmij z ognia.

Włóż nadzienie do naleśników i zawiń, jak chcesz. Polecam podawać na gorąco.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy