Z czym nie robią naleśników! Co więcej, jest tak wiele przepisów, że możesz codziennie gotować coś nowego. Proponuję uzupełnić kolekcję naleśnikami ze szpinakiem i grzybami. Ta opcja jest idealna na śniadanie, lunch i kolację!
Składniki
- mąka - 240 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- mleko (ciepły) – 500 ml
- sól - 0,25 łyżeczka
- masło (do smażenia) – 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jajka wymieszać z solą i lekko ubić widelcem lub trzepaczką.
Wlej połowę mleka i mieszaj, aż będzie gładkie.
W małych porcjach dodaj przesianą mąkę i jeszcze raz ugniataj.
Wlej pozostałe mleko do miski, dostosowując gęstość ciasta. Wymieszaj wszystko razem.
Nasmaruj patelnię olejem i dobrze podgrzej. Wlej trochę ciasta i rozprowadź równomiernie na całej powierzchni.
Smaż naleśnik na złoty kolor z obu stron. Powtórz to samo z resztą ciasta.
Pokrój grzyby, szpinak i obraną cebulę.
Rozgrzej olej roślinny na patelni i zrumień cebulę.
Dodaj grzyby i smaż do miękkości.
Dodaj śmietanę, szpinak i kontynuuj gotowanie przez kolejne 2-3 minuty.
Sól, pieprz i zdejmij z ognia.
Włóż nadzienie do naleśników i zawiń, jak chcesz. Polecam podawać na gorąco.