gęsty dżem morelowy w plasterkach bez pestek

Zróbmy bursztynowy dżem morelowy o bogatym letnim smaku? Przysmak jest gęsty i pachnący, z całymi apetycznymi plasterkami owoców. Na zimowe przyjęcia herbaciane z rodziną-to, czego potrzebujesz. Przepis jest prosty i nie zajmuje dużo czasu.
Składniki
- morele (Waga netto) – 1 kg
- cukier - 1 kg
- woda - 1,5 L (+200 ml)
- sok z cytryny - 2 art.
- soda spożywcza - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Morele opłucz, podziel na połówki, usuń pestki.
Aby kawałki moreli pozostały nienaruszone podczas gotowania dżemu, umieść je w roztworze sody na kilka minut (w ilości 1 łyżeczki.soda na 1,5 litra zimnej wody).
Z 200 ml wody i cukru zagotuj syrop. Dodaj 2 łyżki do wrzącego syropu. świeżo wyciśnięty sok z cytryny i kontynuuj gotowanie, od czasu do czasu mieszając, aż będzie przezroczysty.
Z miski moreli odcedź roztwór sody i zalej owoce wrzącym syropem. Przykryj miskę i pozostaw na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Włóż miskę z obrabianym przedmiotem do ognia, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 5 minut, usuwając piankę. Następnie przykryj i pozostaw do ostygnięcia. Nie mieszaj dżemu łyżką, aby kliny moreli pozostały nienaruszone! Wystarczy okresowo delikatnie Potrząsać miską z obrabianym przedmiotem.
Ponownie gotuj schłodzony dżem przez 5 minut i całkowicie ostudź.
Odcedź syrop ze schłodzonego dżemu do osobnego naczynia i gotuj na średnim ogniu przez 40 minut.
Wlej plastry moreli wrzącym syropem, ponownie zagotuj i gotuj przez 5 minut.
Dżem morelowy wlej na gorąco do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami i ostudź. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.