Budżetowa wersja popularnego dania. Rolada z golonki jest tak samo smaczna, jak zrobiona z kołnierza lub łopatki. Skóra ma czas na gotowanie, więc staje się miękka. Gotuję z nadzieniem ze smażonych pieczarek, ale bez nich okazuje się bardzo smaczne.
Składniki
- golonka wieprzowa - 1,5 kg
- pieczarki - 300 g
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 4 ząbki
- śmietana - 100 ml
- Olej roślinny - 30 ml
- liść laurowy (mielony) – 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 1 CZ. l.
- sól (bez zjeżdżalni) – 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj golonkę, wykonaj głębokie nacięcie wzdłuż, Wytnij kość.
Rozłóż powstały przedmiot na desce i dobrze go pokonaj.
Pokrój pieczarki, obrany czosnek i cebulę.
Podsmaż cebulę na oleju roślinnym na złoty kolor.
Dodaj pieczarki, śmietanę i gotuj wszystko razem przez 5-7 minut.
Połącz czosnek, przyprawy i sól.
Pocieraj golonkę aromatyczną mieszanką ze wszystkich stron.
Ułóż półfabrykat z grzybami i zwiń rolkę.
Zawiń w folię, złóż w kilka torebek i mocno zawiąż. Wstaw do lodówki na 5-6 godzin.
Umieść w garnku z zimną wodą i gotuj przez 40 minut od wrzenia.
Bez zdejmowania folii ostudź i wstaw do lodówki na kolejne 10-12 godzin.