Francuskie danie od dawna jest popularne daleko poza ojczyzną. Istnieje wiele ciekawych odmian i metod gotowania. Bardzo lubię julienne z boczniakami. Grzyby należy najpierw dokładnie zgasić, w przeciwnym razie okażą się twarde.
Składniki
- filet z kurczaka (gotowane) – 400 g
- boczniaki - 250 g
- cebula - 2 kawałki
- Olej roślinny - 3 art.
- mleko - 150 ml
- śmietana - 3 art.
- ser - 150 g
- gałka muszkatołowa - na czubku noża
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - 5 g
- woda - szklanka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ugotowane filety, boczniaki i obraną cebulę. Zetrzyj ser.
Podsmaż cebulę na oleju na złoty kolor.
Dodaj boczniaki i gotuj, aż cała wilgoć wyparuje.
Wlej wodę i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Dodaj filety, mleko, śmietanę, sól i przyprawy. Dusić wszystko razem przez 5 minut.
Włóż do przygotowanych garnków i posyp startym serem.
Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy