Kto powiedział, że Onigiri powinny być tylko z rybami? Udowodnię, że używając przepisu Onigiri z kurczakiem, będziesz mile zaskoczony tą kombinacją potraw. Po ugotowaniu ich raz zostaniesz poproszony o ciągłe robienie tego.
Składniki
- okrągły ryż - 180 g
- filet z kurczaka - 150 g
- woda - 200 g
- majonez - 40 g
- nori - 2 kawałki
- ocet ryżowy - 30 g
- sól - do smaku
- przyprawy i przyprawy - do smaku
- sos sojowy - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj ryż. Najpierw dobrze spłucz pod bieżącą wodą,a następnie gotuj. W przypadku ryżu musisz przygotować sos. Wymieszaj ocet, sól i cukier. Gdy ryż się ugotuje, wlej do niego dressing i dobrze wymieszaj.
Ugotuj filet z kurczaka, ostudź i pokrój w drobną kostkę. Możesz również rozerwać filety na włókna. Wymieszaj kurczaka z majonezem i zacznij formować Onigiri.
Aby to zrobić, weź trochę ryżu w dłoń i zrób z niego tortillę. Umieść trochę nadzienia na środku i zwiń piłkę. Z piłki zrób tradycyjny kształt trójkąta.
Podczas serwowania możesz owinąć Onigiri paskiem nori lub zostawić tak, jak jest. Ułożyć na półmisku i polać sosem sojowym.