dania główne 22.01.2022

domowe pierogi z mieloną wołowiną

1 godz. 30 min.
8 porcji
Domowe pierogi z mieloną wołowiną
Nelea Reazanteva, stock.adobe.com
0

Bez względu na to, jak smaczne są pierogi sklepowe, absolutnie nie mogą się równać z domowymi. Świeże mięso mielone, delikatne cienkie ciasto i oczywiście troska, z jaką zostały ugotowane, sprawiają, że proste danie jest prawdziwym arcydziełem!

Składniki

do testu:
  • mąka - 3 szklanki
  • woda - 200 ml
  • jaja kurze - 1 rzecz
  • liść laurowy - 1 rzecz
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • masło - 60 g
  • pietruszka (do podania) – 2 gałązki
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przesiej mąkę do szerokiej miski i zbierz zjeżdżalnią.

Dodaj jajko, sól, ciepłą wodę i zagniataj ciasto. Powinien być gęsty, plastyczny i umiarkowanie miękki.

Posyp ciasto mąką i przykryj folią spożywczą przez 20 minut.

Obierz cebulę i drobno posiekaj.

Połącz mieloną wołowinę, cebulę, zmielony czarny pieprz i sól.

Uformuj ciasto w kiełbasę o grubości około 4-5 centymetrów.

Pokrój ciasto na równe kawałki i rozwałkuj cienkie tortille wałkiem do ciasta.

Połóż trochę nadzienia na tortilli i delikatnie przyklej na brzegach. Powtórz z resztą ciasta i nadzieniem.

Wlej sól, liść laurowy i pierogi do wrzącej wody. Gotuj przez 8 minut po ugotowaniu.

Wrzuć pierogi do durszlaka i odstaw na 2 minuty.

Przełóż do szerokiej miski, dodaj masło i drobno posiekany koperek.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy