Bez względu na to, jak smaczne są pierogi sklepowe, absolutnie nie mogą się równać z domowymi. Świeże mięso mielone, delikatne cienkie ciasto i oczywiście troska, z jaką zostały ugotowane, sprawiają, że proste danie jest prawdziwym arcydziełem!
Składniki
- mąka - 3 szklanki
- woda - 200 ml
- jaja kurze - 1 rzecz
- liść laurowy - 1 rzecz
- sól - 0,5 łyżeczka
- masło - 60 g
- pietruszka (do podania) – 2 gałązki
- mielona wołowina - 500 g
- cebula - 2 kawałki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przesiej mąkę do szerokiej miski i zbierz zjeżdżalnią.
Dodaj jajko, sól, ciepłą wodę i zagniataj ciasto. Powinien być gęsty, plastyczny i umiarkowanie miękki.
Posyp ciasto mąką i przykryj folią spożywczą przez 20 minut.
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Połącz mieloną wołowinę, cebulę, zmielony czarny pieprz i sól.
Uformuj ciasto w kiełbasę o grubości około 4-5 centymetrów.
Pokrój ciasto na równe kawałki i rozwałkuj cienkie tortille wałkiem do ciasta.
Połóż trochę nadzienia na tortilli i delikatnie przyklej na brzegach. Powtórz z resztą ciasta i nadzieniem.
Wlej sól, liść laurowy i pierogi do wrzącej wody. Gotuj przez 8 minut po ugotowaniu.
Wrzuć pierogi do durszlaka i odstaw na 2 minuty.
Przełóż do szerokiej miski, dodaj masło i drobno posiekany koperek.