Na każdym świątecznym stole "Gniazdo głuszca" zawsze będzie popularne. Jest tak smaczny i piękny, że po prostu nie można go przeoczyć. Przygotuj tę sałatkę ze smażonymi grzybami, udekoruj ziemniakami i jajkami przepiórczymi.
Składniki
- filet z kurczaka (gotowane) – 250 g
- Grzyby - 200 g
- ogórki (słone) – 2 kawałki
- cebula - 2 kawałki
- ziemniaki - 200 g
- oliwa z oliwek - 60 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- majonez - 120 ml
- jaja przepiórcze (gotowane) – 3 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz ziemniaki i zetrzyj na specjalnej tarce. Powinieneś dostać cienką słomkę.
Rozgrzej połowę oleju na patelni, włóż ziemniaki, sól i pieprz.
Smażyć na złoty kolor i ułożyć na papierowej serwetce.
Pokrój gotowane filety, pikle, grzyby i obraną cebulę.
Rozgrzej pozostały olej na patelni i smaż cebulę przez 2-3 minuty.
Dodaj grzyby i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Na koniec dodaj sól i zmielony pieprz.
Połącz filet z kurczaka, cebulę, pikle i smażone grzyby.
Sól, pieprz i dopraw majonezem.
Połóż gotową sałatkę na pięknym talerzu, posyp grubo smażonymi ziemniakami.
Zrób małe wgłębienie na środku i ułóż obrane jajka przepiórcze.