Miękka i bujna śmietana jest kochana przez wszystkich. Przepyszne ciasto dosłownie rozpływa się w ustach. Wydawałoby się, że nie jest smaczniejszy! Ale warto dodać trochę miodu do ciasta, ponieważ staje się również zaskakująco aromatyczny. Wypróbuj ten prosty przepis.
Składniki
- mąka - 4 szklanki
- jaja kurze - 1 rzecz
- miód (płynny) – 3 art.
- śmietana - 200 g
- masło - 40 g
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Lekko poluzuj jajko widelcem.
Dodaj płynny miód, stopione masło i śmietanę.
Przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do płynnego półfabrykatu. Zagnieść ciasto.
Podziel ciasto na 4 identyczne kawałki, rozwałkuj ciasta o tej samej średnicy.
Piecz ciasta przez 20-25 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni.
Ubij schłodzoną śmietanę z cukrem i wanilią, aż zgęstnieje.
Przyciąć gotowe ciasta, przycinając krawędzie. Zmiel powstałe skrawki do miękiszu.
Złóż ciasto, smarując ciasta śmietaną.
Posmaruj górne ciasto kwaśną śmietaną, posyp górę i boki okruchami. Przed podaniem ciasto powinno moczyć się przez 2-3 godziny.