desery 22.01.2022

śmietana MIODOWA

1 godz. 40 min.
10 porcji
Śmietana MIODOWA
san_ta, stock.adobe.com
0

Miękka i bujna śmietana jest kochana przez wszystkich. Przepyszne ciasto dosłownie rozpływa się w ustach. Wydawałoby się, że nie jest smaczniejszy! Ale warto dodać trochę miodu do ciasta, ponieważ staje się również zaskakująco aromatyczny. Wypróbuj ten prosty przepis.

Składniki

do ciast:
do kremu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Lekko poluzuj jajko widelcem.

Dodaj płynny miód, stopione masło i śmietanę.

Przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do płynnego półfabrykatu. Zagnieść ciasto.

Podziel ciasto na 4 identyczne kawałki, rozwałkuj ciasta o tej samej średnicy.

Piecz ciasta przez 20-25 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni.

Ubij schłodzoną śmietanę z cukrem i wanilią, aż zgęstnieje.

Przyciąć gotowe ciasta, przycinając krawędzie. Zmiel powstałe skrawki do miękiszu.

Złóż ciasto, smarując ciasta śmietaną.

Posmaruj górne ciasto kwaśną śmietaną, posyp górę i boki okruchami. Przed podaniem ciasto powinno moczyć się przez 2-3 godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy